Toolkit voor communicatie met patiënten

Toolkit voor communicatie met patiënten

In deze toolkit vindt u verschillende middelen die u kunt gebruiken om uw patiënten voorlichting te geven over online inzage in uw huisartsenpraktijk. De toolkit is ontwikkeld in samenwerking met Pharos, het kenniscentrum dat zich richt op het terugdringen van gezondheidsverschillen.

Animatie wachtkamerscherm

Om patiënten in de wachtkamer te informeren over online inzage heeft OPEN een animatievideo gemaakt. Deze is getest door taalambassadeurs van Pharos. U kunt de video natuurlijk ook gebruiken voor de praktijkwebsite of social media. 

Receptenblok

Om patiënten na ieder consult een handig geheugensteuntje mee te geven over online inzage, heeft OPEN een receptenblok ontwikkeld. In dit receptenblok kunnen huisartsen zelf de url invullen waar patiënten hun dossier kunnen vinden. De afmetingen van het receptenblok zijn 105*148 mm (staand). 

Infographics veilig gegevens delen

Deze infographic kunt u gebruiken om aan patiënten uit te leggen of en op welke manier zij hun gegevens kunnen delen. U vindt een variant met en zonder het logo van OPEN. U kunt er dus ook voor kiezen om het logo van uw huisartsenpraktijk op de infographic te plaatsen. 

De infographic (drukwerk) is gemaakt om als folder te drukken (verticaal en in drieën gevouwen). De afmeting vindt u in de bestandsnaam van het drukwerkbestand. Een drukker kan u hierbij verder helpen. 

Zit het juiste formaat er niet bij of heeft u op een andere manier hulp nodig? Stuur een mail naar communicatie@open-eerstelijn.nl

Logo OPEN

Zonder logo OPEN

Infographics andere talen

Infographics online inzage

Deze infographic kunt u gebruiken om aan patiënten uit te leggen wat online inzage is. U vindt een variant met en zonder het logo van OPEN. U kunt er dus ook voor kiezen om het logo van uw huisartsenpraktijk op de infographic te plaatsen. 

De infographic (drukwerk) is gemaakt om als folder te drukken (horizontaal en in drieën gevouwen). De afmeting vindt u in de bestandsnaam van het drukwerkbestand. Een drukker kan u hierbij verder helpen.

Zit het juiste formaat er niet bij of heeft u op een andere manier hulp nodig? Stuur een mail naar communicatie@open-eerstelijn.nl

Logo OPEN

Zonder logo

Infographics andere talen

Templates

Om huisartsenpraktijken te helpen in de voorlichting richting patiënten heeft OPEN samen met Pharos verschillende templates ontwikkeld. U kunt de templates eenvoudig aanpassen naar uw eigen huisstijl.

Begrijpelijke P-regels en woordenlijst

Als patiënten de P-regel beter begrijpen, stellen ze achteraf minder vragen aan de huisarts of praktijkmedewerker. OPEN heeft Pharos gevraagd om veelvoorkomende P-regels om te zetten naar teksten die begrijpelijk zijn voor laaggeletterden en patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden. Huisartsen kunnen onderstaande tabel gebruiken en op basis van de voorbeelden een beeld vormen wat voor patiënten een begrijpelijke P-regel is. In de woordenlijst vindt u voorbeelden hoe u veelvoorkomende woorden op een eenvoudige manier kunt opschrijven. 

ICPC en patiëntvriendelijke titels

Via de website van het NHG kunt u een tabel downloaden met de patiëntvriendelijke omschrijvingen per ICPC-code.