Voor het eerst zelfmeetgegevens vanuit PGO naar HIS verstuurd

Het doorgeven van thuismetingen, zoals bloeddruk- en glucosewaarden, kon vaak al via een patiëntportaal. Bij een recente praktijkproef in een Limburgse regio van VIPP-programma OPEN hebben patiënten nu ook vanuit hun persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) met succes zelfmeetgegevens naar hun huisarts gestuurd. Daarmee ontstaat, voor het eerst, échte interactie tussen een patiënten-app en een huisartseninformatiesysteem (HIS).

Programma OPEN, VZVZ en Stichting MedMij testen de MedMij-informatiestandaarden in de praktijk om te controleren of de gegevensuitwisseling veilig en volledig tot stand komt. In OPEN-regio Midden-Limburg Oost is onlangs met succes een praktijkproef uitgevoerd, waarbij zelfmeetgegevens vanuit een PGO naar een HIS zijn verstuurd. “Dit is een mooie eerste stap op weg naar meer mogelijkheden voor patiënten met een PGO”, zegt Mariëtte Willems, huisarts en CMIO bij programma OPEN. “TetraHIS en de PGO’s Quli en CGM Life zijn er als eerste leveranciers in geslaagd om deze gegevensuitwisseling tussen huisartsen en patiënten met een PGO tot stand te brengen. De proef verliep uitermate soepel. Daarom gaan we nu, in dezelfde huisartspraktijk, verder testen met ingewikkeldere scenario’s. Door de goede samenwerking tussen OPEN, Stichting MedMij, VZVZ, leveranciers, Nictiz en regionale huisartsenorganisaties, zal het versturen van zelfmetingen ook bij andere HIS-PGO-combinaties mogelijk zijn.”

Echte interactie

De zelfmetingen die vanuit een PGO worden verstuurd, komen op een gestandaardiseerde manier binnen. Daardoor kan de huisarts de zelfmeting opslaan als meetwaarde in het dossier, net zoals een labuitslag. “Het is efficiënt en gebruiksvriendelijk dat de huisarts de gegevens zo makkelijk kan verwerken”, vindt Willems. “De zelfmeetgegevens verschijnen gewoon in de werklijst of het postvak van het HIS. De huisarts beoordeelt de uitslagen en legt zo nodig in het dossier vast wat er moet gebeuren. De patiënt kan die informatie dan weer lezen in zijn of haar PGO. Er is nu dus voor het eerst échte interactie tussen een HIS en een door patiënten gekozen systeem tot stand gebracht.” 
De komende periode worden andere HIS-PGO-combinaties getest. Daarna wordt in meerdere huisartsenregio’s die deelnemen aan OPEN bredere gebruikerservaring in verschillende huisartspraktijken opgedaan.

Meer weten?

Bekijk de kennisclip zelfmetingen op de website van OPEN.

Recommended Posts