Online inzage medisch dossier voor patiënt

In De Dokter van de LHV is afgelopen maand een interessant artikel verschenen over online inzage. Welke kansen biedt online inzage en welke dilemma’s brengt het met zich mee?

Transparant en betere relatie

In het artikel vertelt Bas van Bavel, huisarts Geertruidenberg, over zijn ervaringen: “Je bent transparant in wat je opschrijft. Voor de ene patiënt heeft het meerwaarde om zijn medisch dossier in te kunnen zien, voor de andere niet, maar het is heel goed dat de mogelijkheid er is.”

Mariëtte Willems, huisarts en programmamedewerker ICT bij OPEN, legt in het artikel uit welke stappen de huisartsenzorg heeft gezet met OPEN. En welke positieve effecten online inzage heeft. “De relatie tussen huisarts en patiënt wordt er over het algemeen beter van. In het buitenland is hier veel onderzoek naar gedaan, onder meer bij diabetespatiënten. Voor patiënten is het prettig om na een consult nog eens te kunnen nalezen wat er precies is besproken en afgesproken. Ook geeft het meer gelijkwaardigheid, omdat huisarts en patiënt  dezelfde informatie hebben.”

In het artikel komen verder Hanny Schulten, LHV-projectleider OPEN, en Pleunie Schalkwijk, LHV-jurist, aan het woord. Zij behandelen onder andere veelgestelde vragen over online inzage.

Recommended Posts